Hyldest til Lis Paludan

Broderi af Lis Paludan

Broderi af Lis – se hele tunikaen her: Hendes Verden

I dag bliver jeg lidt ordrig, så er i forberedt;0) Jeg har nemlig en dejlig, dejlig oplevelse jeg gerne vil dele med jer – jeg har gemt lidt på den for den er ret dyrebar og særlig for mig – den handler om Lis Paludan, som jeg er kæmpe fan af. I mine unge dage, som i meget unge dage – helt ny og nysgerrig, kun 13-15 år gammel, lånte jeg håndarbejdsbøger på biblioteket af Lis Paludan. Dengang udgav Lis en hel masse forskellige bøger med broderi, dukker, hobby ting osv. – jeg slugte hendes bøger råt og nød alle billederne fuldt og aldeles – jeg blev super inspireret af hende. Lis Har en helt fantastisk stil, en streg der er hendes helt egen og som kan kendes på lang afstand – og så er hun farvernes og detaljens mester – kan sit håndværk til mere end fingerspidserne.

Bøger af Lis Paludan

I mange år lå Lis i dvale i mit indre, mine minder og erfaringer fra min karrieres spæde start, lå uden den helt store opmærksomhed. De senere år hvor der har været godt gang i retro bølgen, er hun naturligvis dukket helt op af erindringerne, da Lis stil stadig holder max. I 2008 var jeg så heldig at møde Lis på Hendes Verden, jeg fortalte hende hvor stor indflydelse hun havde haft på mine tidlige håndarbejds år. Lis kunne fortælle ting, som jeg fuldstændig havde glemt hun havde lavet, men som kom helt tydeligt frem for mit indre, med hendes billeder. Mit møde med Lis blev til flere og  jeg har haft den glæde, at se i Lis`s gamle kasser med broderier, kigge i hendes dukkebog og høre hende fortælle hvor meget hun nød at lave de billeder, som jeg husker hver en detalje af, når jeg ser på dem. Kender i den følelse, at man næste kan mærke et billede, altså der er koblet så mange følelser og energier på en erindring, at den kan mærkes i kroppen mange, mange år efter – sådan har jeg det med flere af Lis bøger. Sammen har vi haft nogle opgaver til Hendes Verden – Lis har brodere og jeg har brugt broderierne på nye måder.  Jeg er gået til opgaven med ærefrygt – tænk at få lov til at bruge mesterens broderier – næsten for stort;0) Jeg var naturligvis meget spændt på hvad Lis synes om min måde, at bruge hendes broderier, men tænk en gang, hun synes min måde at kreere på er helt fantastisk, så vi er blevet genside beundre af hinandens måde at arbejde på :0) Hvor stort er det lige!

Billede fra Lis Paludans Dukkebog fyldt med mine minder

Efter at jeg har lært Lis at kende, forstår jeg godt hvorfor hendes bøger var så vigtige for mig da jeg var ung – det var en endnu uopdaget side af mig selv jeg så lige ind i når jeg studerede hendes bøger.  Tænk at møde en kvinde fra en helt anden generation og så føle en så stærk samhørighed – helt fantasitisk. Dette er simpelthen den smukkeste sløjfe jeg kan binde på min håndarbejds karriere – tak for den Lis!

20 Comments

 1. Birthine 26. november 2009 at 12:25

  Dejligt at du hylder Lis Paludan – hendes bøger er fantastiske og vil man vide noget om broderi så er disse bøger et godt sted at starte.

  Reply
  1. Karenmarie 28. november 2009 at 8:34

   Birthine – Ja du har helt ret, de er fantastiske og der er meget at lære hos hende:0)

   Reply
 2. Rikke 26. november 2009 at 13:11

  Hørt!!!!

  Hun fortjener en kæmpe hyldest. Juléidébogen var min først Lis Paludan-bog, og hvor havde vi meget glæde af den i mit barndomshjem!

  MEN, da jeg blev hækler – sådan for alvor, fladt jeg en dag over bogen “Fri hækling” fra 70’erne eller 80’erne på min svigermors hylde. Den blev straks anskaffet og senere fandt jeg også bogen “Hækling”. Jeg er fuldstændig betaget af de ting, hun hæklede den gang. Det er så kreativt og inspirerende – ja og ikke mindst dygtigt!! Så jeg blev inkarneret fan med et kæmpeønske om at møde hende. I 2005 flyttede vi til Birkerød, og af en eller anden grund, slog det mig, at der kunne hun da også bo – OG DET GJORDE HUN!! Så jeg ringede til hende og spurgte, om jeg ikke måtte se nogle af hendes ting fra dengang. Det kunne hun desværre ikke overskue – hun var igang med at skrive en bog. Det må være “Politikens Hæklebog”, der udkom ½ år senere. Æv – jeg drømmer stadig om at rende ind i hende ned i Brugsen (jeg må kunen genkende hende på en eller anden hæklet eller broderet detalje) – og blive veninder med hende, for hvor kan hun bare meget. Jeg tænker tit på, hvordan hun har “sprøjtet” så mange bøger ud. Hun må virkelig være en arbejdshest uden lige!!

  Mange hilsner
  Rikke

  Reply
 3. Rakel 26. november 2009 at 14:02

  Tak for historien KAren MArie.. Meget smukt.. 🙂
  Jeg må prøve at finde nogle af hendes bøger, det ser ud som et godt grundlag til mere..
  Jeg kan lige netop forstå den sløjfe du snakker om kan bindes mellem generationer.. Ældre har en anden erfaring med mange ting, og de er gode til at fortælle og overlevere.. Vi skal heller ikke glemme at de ting de har at give os yngre med videre er vigtige hvis det skal kunne fortsætte i generationer fremover.. Måske lige netop derfor bliver man også så grebet af de mange gode håndværk kvaliteter de har.. kan ikke helt formulere hvad jeg egentligt gerne ville.. Mon ik´ke du forstår mig.. 🙂
  Hav en dejlig dag..
  KH Rakel.

  Reply
 4. kirstenk 26. november 2009 at 14:33

  Jeg er også LP fan og har altid været det…hendes bøger har stået i min reol helt fra dengang i gamle dage…jeg har altid været vild med dem,og er det stadigvæk…

  Reply
 5. Julia 26. november 2009 at 14:35

  hun er FANTASTISK!

  Reply
 6. mette b 26. november 2009 at 14:43

  Tak for en tur tilbage til min barndom. Gad vide om ikke min mor har bøgerne et sted??

  Reply
 7. Lis 26. november 2009 at 20:40

  Tak for den smukke historie!

  Når jeg ser billederne her, kan jeg dufte min mors syværelse lige så tydeligt og høre hendes stemme over mit hovede, når jeg sad på gulvet og kiggede i alle hendes bøger og blade, mens hun syede og vi snakkede om alt der der er vigtigt, når man er barn.

  Tak for den lille gåtur down memory lane:)

  Reply
 8. Puk 26. november 2009 at 22:01

  Fedt at du skriver om Lis Paludan – hun er sej. Da jeg begyndte at hækle for flere år siden, ønskede jeg mig “Fri hækling”, som hun har skrevet. Min mor fandt den til mig på et loppemarked, og den blev en stor inspirationskilde for mig. Da jeg havde kigget i den, havde jeg det sådan lidt… ALT KAN LADE SIG GØRE!

  Tak fordi du delte dit møde med Lis.

  Reply
 9. ulla 26. november 2009 at 23:07

  Yep, ææælsker Lis Paludan og hendes fantastiske krea-verden. Har en 4-5 af hendes bøger, men hvor mange har hun egentlig udgivet??

  Reply
  1. Karenmarie 27. november 2009 at 8:14

   Rikke – Hvor sjovt at du har forsøgt at kontakte hende, jeg ved at den bog var en kæmpe opgave, med en masse bøvl. Jeg tror hun har en udtømmelig kilde af kreativitet, hun er i den grad mit forbillede af en ældre dame, tænk at være så aktiv på det kreative plan også i den alder.

   Rakel- Ja det er rigtig vigtigt at føre håndværket videre og de ældre fik bare den slags ind med modermælken – ja det er der jo så også nogle af vores unger der gør, heldigvis;0)

   Kirstenk – Dejligt at høre at i andre damer også er vild med Lis:0)

   Julia – Ja fantastisk er det rette ord! Talte med din mor (eller svigermor) om hende i søndags, utroligt som den dame sniger sig ind alle vegne;0)

   Metteb – Dejligt at du havde lyst til at følges med mig:0)

   Lis – Skønt at de billeder kan sætte andre dejlige billeder og erindringer i gang:0)

   Puk – det er faktisk utroligt at bøger kan sætte så meget i gang hos andre – og vidunderligt at blive inspireret og særligt til at alt kan lade sig gøre. Kender godt bogen, har den desværre ikke slev:0)

   Ulla – Hvor er det skønt at så mange vil være med i den lille fanklub her på siden! Tror hun har udgivet omkring 15 bøger, plus mange er udgivet i udlandet også. Den sidste er Politikens hæklebog fra 2006, hun og jeg har faktisk snakket om at vi burde lave en bog sammen, det kunne jo være fantastisk – men det er nok ikke lige i denne krisetid man satser på håndarbejds dyder;0)

   Reply
 10. Juliane | Fröken Skicklig 27. november 2009 at 17:13

  Vilken fin tunika – jag får lust att brodera något bara till mig själv. Och vilken inspiration från Lis Paludan! Kände inte till henne, men jag ska se om jag kan hitta hennes böcker i Tyskland eller här i Sverige…

  Kram från Skåne – och tack för dina fina rader hos mig, kära Karen!

  Reply
 11. Hanne C 27. november 2009 at 18:01

  Så sent som i dag købte jeg Bo Bedres Julebog 1971, som er lavet af fru Paludan, og det er langt fra den eneste af hendes bøger, jeg har stående på hylderne 🙂

  Reply
 12. Marie-Louise 28. november 2009 at 22:56

  Hvor er det altså sjovt. Jeg har “Børnenes idebog” fra Bo Bedre, som ofte blev læst i med stor glæde og så sent som i forgårs havde jeg den fremme for at vise til mine to piger. Lis Paludan er fantastisk:-)

  Reply
 13. Marianne Wittorff 28. november 2009 at 23:01

  Nu smider vi jo generelt ikke håndarbejdsbøger ud, vel? Men Lise Paludans bøger har oven i købet særstatus. Faktisk behøver jeg ikke engang kigge i mine bøger fra seminarietiden sidst i 70’erne, for jeg kan huske billederne uden at åbne dem…

  Reply
 14. Kasper 2. december 2009 at 19:26

  Kære Karen Marie.

  Hold fast, hvor er jeg stolt af dig. På tide at Lis bliver hædret ordentligt. Jeg kendte ikke Lis før vi to genoptog hækletråden (!), men nu har du lært mig at holde umådeligt af hende. Det er stort. Tak

  Kasper F.

  Reply
 15. Marie Paludan 4. december 2009 at 17:50

  Hvor er det fantastisk at læse alle de rosende ord om sin egen mor og mormor (sidder lige med begge mine voksne døtre).
  Jeg er jo vokset op i kæmpe bunker af garn, hæklenåle, ja alle de materialer man overhovede kan forestille sig – og jeg fik lov til at være med, skønt. Ind imellem kunne man dog godt blive rimelig træt af at Lis ALTID arbejdede – men det kan vi kun være SUPER stolte af i dag.
  Man tænker ikke så meget på hvor fantastisk Lis er når man altid har været der – men med alle jeres fine ord, bliver man jo helt rørt og meget stolt.
  Tak
  Marie Paludan

  Reply
 16. LisBethLys 7. marts 2010 at 20:39

  WOW! Jeg er kommet hertil ved en tilfældighed, og kan så pludselig sidde og læse en masse om hækling, Lis Paludan, andre hækleinteresserede og begejstring over samme ting, som jeg selv jubler over! Ved et nærmere eftersyn, kan jeg også se, at flere af de hæklende bloggere, som jeg følger/som følger mig, har skrevet kommentarer her hos dig. Jeg må vist hellere følge med her hos dig! Dejligt med “hæklenørder”, eller som vi hedder her hjemme hos mig: “Hæklenørdics”.
  Tak for din dejlige fortælling om dit kendskab til Lis Paludan!
  Vh. LisBethLys.

  Reply
 17. LisBethLys 7. marts 2010 at 20:42

  Ups, kom til at skrive forkert web-adresse… Prøver lige igen…

  WOW! Jeg er kommet hertil ved en tilfældighed, og kan så pludselig sidde og læse en masse om hækling, Lis Paludan, andre hækleinteresserede og begejstring over samme ting, som jeg selv jubler over! Ved et nærmere eftersyn, kan jeg også se, at flere af de hæklende bloggere, som jeg følger/som følger mig, har skrevet kommentarer her hos dig. Jeg må vist hellere følge med her hos dig! Dejligt med “hæklenørder”, eller som vi hedder her hjemme hos mig: “Hæklenørdics”.
  Tak for din dejlige fortælling om dit kendskab til Lis Paludan!
  Vh. LisBethLys.

  Reply
  1. Karenmarie 8. marts 2010 at 11:19

   LisBethlys – Tak for din søde hilsen og dejligt et en fejl lagde din vej forbi mig :0)

   Reply

Send en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *